Contacteer mij

Veelzijdigheid

Wanneer je heel veel interesses hebt en een grote nood aan variatie, ben je wellicht een creatieve generalist of een multi-talent. Binnen die groep zijn er nog vele persoonlijke verschillen. Sommige generalisten beleven hun interesses allemaal na elkaar, serieel. Anderen bloeien net open wanneer ze zoveel mogelijk tegelijk kunnen doen.

Veel gelijkenissen

Ondanks de vele verschillen tussen de creatieve generalisten, zijn er ook veel gelijkenissen:

 • Oneindige nieuwsgierigheid en veel interesses
 • Geen schrik voor verandering
 • Kiezen voor maar één interesse voelt als onvolledig of zichzelf tekort doen
 • Interesse neemt sterk af wanneer het nieuwe weinig geheimen meer heeft
 • Een grote liefde voor leren en snel nieuwe kennis opnemen.

Het creatieve zit doorgaans niet in tekenen, boetseren of schilderen. Veeleer in een creatief combineren van verschillende interessevelden die zelfs in elkaar vervlechten, waardoor er unieke nieuwe combinaties ontstaan.

Thema’s

Welke thema’s komen bij creatieve generalisten vaak aan bod?

 • Niet kunnen focussen of kiezen
 • Een carrièreswitch overwegen
 • Gevoel van een vat vol tegenstellingen
 • Last van perfectionisme en imposter gevoelens
 • Hoogbegaafdheid (of een vermoeden) en het zoeken naar een bijpassende loopbaan
 • Ondernemers die willen omgaan met hun nood aan variatie
 • Meer inzicht in energiebeheer en talenten

Schijnbare tegenstellingen

Soms lijkt die veelheid elkaar allemaal tegen te spreken. Hier kan het paradoxaal coachen helpen om je schijnbare tegenstellingen net tot kracht te maken in je leven en werk. Hiervoor ben ik opgeleid en aangesloten bij het coachteam van de Creatieve Generalist van Silvia Derom. Op haar website vind je nog meer info hierover.

Complexiteit

Wanneer veelheid voor een wirwar in je hoofd of je lijf zorgt, zoeken we samen naar rode draden die het spinnenweb helpen ontwarren. Zo krijg je meer grip en richting zonder de veelheid te moeten opgeven.

Ook het Cynefin framework van Dave Snowden gebruik ik vaak om de complexiteit van wat je als probleem ervaart te onderzoeken en te kaderen. Dit bewijst ook zijn dienst bij leiderschaps-, team- of organisatiecoaching.

Ook patronen of stappenplannen uit Sociocratie 3.0 (een sociale technologie voor wendbare organisaties) zet ik soms in als handvaten om vooruit te komen in je eigen complexe wereld.

 

Het traject

Wat moet ik doen?

1

Stap 1

Neem vrijblijvend contact op om te verkennen of ik jou voldoende kan prikkelen en aansluit bij je interesses.

2

Stap 2

Je start een traject waarin jij bepaalt waar je naartoe wilt werken en op welk tempo. Ik zorg voor de verrassingen en de uitdagingen.

3

Stap 3

Wanneer we jouw doel bereikt hebben vieren we samen het resultaat.

4

Stap 4

Als er nog iets anders speelt, kunnen we een nieuw traject opstarten. Maar even goed is het bij Stap 3 al klaar voor jou.

Veelgestelde vragen

Waarom zou ik bij jou komen?

Je bent in ieder geval al op mijn website terecht gekomen en ook op deze pagina. Je kunt voor mij kiezen omdat ik mij speciaal verdiept heb in creatieve generalisten en ook met die ervaring nog verder creatief aan de slag ga. Ik ben dus ook ervaringsdeskundige :-)

Je hoeft ook niet creatief te zijn in de traditionele zin van het woord. Je creativiteit zit misschien in het eigenwijs combineren van op het eerste gezicht ver uit elkaar liggende talenten en vaardigheden. Of in het spontaan bijleren van wat nodig is om een complexe uitdaging aan te pakken.

Ja hoor. Wanneer je vraag met je loopbaan te maken heeft, kun je ook hier de VDAB loopbaancheques inzetten. De cheques zijn er ook voor freelancers en zelfstandigen.

Wanneer je hier al een trigger gevoeld hebt, is de kans groot dat veelzijdigheid wel een thema is voor jou. Of je nu precies in dit 'hokje' past is minder van belang. Het gaat immers net over wie niet in een hokje past. Je kunt op de site van de Creatieve Generalist ook een test doen wanneer je meer zekerheid wil.