Contacteer mij

Een liefde voor het leven

Een gouden regel voor een levenslange liefde.

Valentijn

In deze Valentijnsdagen kun je er gewoon niet naast kijken. In de straten, in winkels, op het internet en op televisie, overal slaan ze je om de oren met een haast dwingende suggestie dat de liefde gevierd moét worden. En liefst nog vergezeld van een aankoop natuurlijk. Cijfers tonen echter aan dat het aantal singles tegenwoordig heel hoog ligt, met uitschieters in grote steden. Moet ik me dan ongemakkelijk voelen als ik niet in een romantische relatie zit?

Ergens weet ik het nog wel. Nee, het is geen must. Soms is het gewoon minder gedoe alleen dan in een relatie. Maar dit neemt het verlangen niet volledig weg. Die feestdag van de liefde dan maar gebruiken om mezelf wat te verwennen, zelfzorg, zelfliefde?

Egoïsme

Maar ben ik dan niet egoïstisch, als ik enkel voor mezelf zorg? Die vraag hoor ik vaak en stel ik mezelf ook nog geregeld. Het zit er als het ware ingebakken.

Ik herinner me nog een citaat uit een cursus van de middelbare school: “Niet met zelfliefde, maar met haar tegendeel is egoïsme identiek.” Ik moet er altijd even bij nadenken omdat het zo vreemd geformuleerd is. Het ging erover dat zorgen voor een ander – altruïsme – soms een verdoken vorm van egoïsme is. Als je niet goed voor jezelf zorgt, ga je wat je nodig hebt vaak stiekem halen bij een ander.

Goed zorgen voor jezelf is dus eerder een voorwaarde om op een eerlijke en open manier écht voor een ander iets te kunnen betekenen. En dat betekent stilstaan bij wat je echt voelt en achterhalen welke noden en behoeften daaronder schuilgaan. Als je daar zelf voor zorgt en er je verantwoordelijkheid voor neemt, hoeft een ander dat minder voor jou te doen.

Zo kun je opener zijn en meer aanwezig in je relatie met anderen, of dat nu een liefdesrelatie is, een vriendschap of bij collega’s.

Zelfliefde

Die zelfzorg kan zich vertalen in verwennerij zoals een Netflixserie onder een warme zachte fleece, een heerlijk uitgebreid bad mét badolie en geurkaarsen of een vijfgangendiner, helemaal voor jezelf. Daar is zeker niets mis mee.

Maar in de diepte gaat het vooral over luisteren naar jezelf, je grenzen bewaken, soms nee durven zeggen, mildheid tonen voor jezelf, jezelf waarderen en bestaansrecht geven. Dit zijn dingen waar het in mijn coachsessies vaak over gaat met klanten. Een ideale voorbereiding op een duurzame Valentijn. Liefde voor jezelf is een liefde voor het leven…

Kernwoorden:
  • Behoeften
  • Verantwoordelijkheid
  • Zelfliefde