Contacteer mij

Zet in op je talenten

Ga op ontdekking naar jouw unieke talenten en laat ze je werk en je leven verlichten.

Diploma’s

Wanneer je een halve eeuw geleden een job zocht, was vooral je diploma van belang. En getuigschriften van extra gevolgde opleidingen. Door de snel evoluerende arbeidsmarkt en samenleving, ligt het accent bij sollicitaties vandaag heel anders.

Vaardigheden

Tegenwoordig wordt meer gekeken naar je vaardigheden. Praktische vaardigheden (hard skills) zoals het beheersen van een computerprogramma. En persoonlijke vaardigheden (people skills) zoals communicatie- of leiderschapskwaliteiten.

Competenties

De VDAB gebruikt bij haar vacatures vooral het woord ‘competenties’ als een combinatie van kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten. Jobgerelateerde en persoonsgebonden competenties. Het gaat vooral over verwacht gedrag in een bepaalde context.

Zo krijg je soms waslijsten aan gewenste competenties die je hoofd doen dollen bij het doorlopen van heel veel vacatures. Maar ze gaan enkel over wat je verworven hebt, over wat je goed kunt.

Talenten

Helaas zie je nog niet vaak de vraag naar talenten of combinaties ervan. Wat zijn die talenten eigenlijk? Luk Dewulf maakte een lijst met 39 talenten, die elk een sprekende naam dragen, zoals ‘kennisspons’, ‘ontrafelaar’, ‘bruggenbouwer’ of ‘bezige bij’.

Mensen zijn zich vaak niet bewust van hun talenten, net omdat het de eigenschappen zijn die ogenschijnlijk vanzelf gaan, die je doet als je in de flow zit. Ze géven je energie. Je kunt je nog verder bekwamen in je talenten, wat ook heel makkelijk gaat. Maar een vaardigheid verwerven die niet je talent is, kóst juist energie.

Je talenten hebben echter ook hun valkuilen. Bij stress of onder druk dreigen we onze talenten te overdrijven. Dat kan jezelf of anderen gaan irriteren. Belangrijk dus om ze in balans te houden door het verwerven van hefboomvaardigheden en een goed talentenmanagement.

Werkplezier

Wanneer je een andere functie krijgt of een nieuwe job vindt in de lijn van je talenten, voelt dit minder als ‘werken’ en lijkt de tijd vlugger te gaan. De kans op een burn-out of een bore-out is ook kleiner. Belangrijk dus om je eigen talenten eerst te leren kennen.

Als leidinggevende doe je ook winst door mensen in je team of organisatie in te zetten waar hun talenten liggen. De juiste persoon op de juiste plek. Zo krijg je veel minder uitval door ziekte. En meer betrokkenheid, engagement en dankbaarheid van je medewerkers.

Kernwoorden:
  • Balans
  • Betrokkenheid
  • Talenten
  • Werkplezier